Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned

Av de många stora replikerna i den klassiska 1985 film "The Breakfast Club", min favorit har alltid varit att känna lockelse levereras av Judd Nelson karaktär, det brottsligt John Bender: "Att vara dålig känns ganska bra, va?"

Det absolut kan, och det är anledningen till att Grand Theft Auto-serien är så framgångsrik, både kommersiellt och konstnärligt. I sin ambition, fearlessness, stil och produktion kvalitet, det ser ut bortsett från alla andra spel franchise.

Alla typer av spel är om visioner om makt, ofta med våld. Men de flesta titlar är inställd långt från vad de flesta människor skulle anse den verkliga världen: off i yttre rymden, på ett historiskt slagfält i en mytisk mark av drakar och älvor. En avlägsen, fantasifulla rike både ökar en känsla av fantasi och kan formgivare undvika tuffa frågor om socialt ansvar.

De flesta designers rädsla dessa frågor. Rockstar Games, skapare av Grand Theft Auto inte. Företaget verkar inse att det inte nödvändigtvis är oansvarigt att beskriva den verkliga världens ÖM. När allt kommer omkring, amerikanarna älskar gangsters och brottslingar i sina nöjen. Amerikanerna även vilja se skurkarna vinna då och då.

Grand Theft Auto IV och dess historia om Balkan invandrare Niko Bellic var en uppenbarelse förra året. Den här veckan, Rockstar släpper första additional episod om titeln som en $ 19,99 hämta endast tillgänglig för Xbox 360 via Microsofts Xbox Live Internet-tjänst (det är inte tillgänglig i butiker).

Kallas "The Lost och förbannad," de nya episod är inställd på samma mörka, livliga, ofta hilariously sarkastisk version av storstadsområdena New York-området som föreskrivs i bakgrunden, och var den mest övertygande del av det ursprungliga spelet. Även dystopian, denna vision inte är nihilistisk. Precis som originalet, den nya episod förmedlar en humor, kvickhet, intelligens och känsla av kulturell satire att även sophomoric ibland, åtminstone aldrig tar sig själv för allvarligt.

"The Lost och förbannad" lider av några nyfikna och olycklig utformning beslut - spelarna ofta har mindre frihet än i det ursprungliga - som förmodligen snabbt mest för att återgå till det ursprungliga spelet efter att ha avslutat den nya episod främsta historia. Men det är ingen tvekan om att det är det mest helt realiserats, omsorgsfullt producerade och stora nedladdningsbara tillägg på ännu övergått till en konsol spelet. Den som har Grand Theft Auto IV skulle få det.

Ur ett affärsperspektiv, 2009 kan komma att arta sig som det år då nerladdningar bli lönsamma vägen att utveckla och släppa betydande konsoll-spel, i så fall, "The Lost och förbannad" kommer att vara i täten. (Den nya episoden kommer förmodligen att bli tillgängligt för PlayStation 3 och PC när Rockstar exklusiva hantera Microsoft löper ut, Men det är oklart när det kommer att ske.)

I "The Lost och förbannad" spelaren tar rollen som en Johnny Klebitz, Vice President för en New Jersey motorcykel gäng kallas Lost. Johnny har varit igång gänget ända sedan dess ordförande, Billy, gick in i en drog Rehab programmet som en del av grunden handlar. Som episod börjar, Billy lämnar programmet och återvänder till vad han anser vara hans rättmätiga plats i toppen av förpackningen. Naturligtvis, Johnny och Billy har olika idéer om hur ligan ska drivas och hur aggressivt de bör bemöta sina archrivals den Angels of Death.

Det skriver här är så streetwise och Sassy som i den ursprungliga spelet, men det kanske är något oundvikligt att omfattningen av Johnny berättelse känns mycket mindre och mindre episk än Niko resa förra året. I slutändan är detta en berättelse om en liten tid mc-gäng i New Jersey, lite mer.

I Grand Theft Auto IV, kan du flytta in i en takvåning om du gillade. I "The Lost och förbannad," din enda sängar är några KNARRIG madrasser i ett par skitiga, nedgångna byggnader. I Grand Theft Auto IV kan du välja den övergripande känsla av din livsstil (vad du kör, var du bor). I "The Lost och förbannad" finns det inget sätt att ändra den hårda kärnan thrash metal från radion i din äckliga kök.

Det är bra om du gillar hårda kärnan thrash metal. Men en viktig del av Grand Theft Auto erfarenheter har alltid been ge spelarna fria tyglar att utforma sin egen smak och preferenser. Den nya episod blir borta från att en bit.

När det gäller just att köra bil och skjuta, det är betydligt enklare än Grand Theft Auto IV. Det krävs ofta att du kan köra en motorcykel (en annan kontrast till det ursprungliga spelet, där spelarna oftast kan välja från ett utbud av fordon), och cyklar "hanteringen är betydligt mer förlåtande än i det ursprungliga spelet. Så medan "The Lost och förbannad" omfattar cirka en tredjedel så många uppdrag som originalet, det tar betydligt mindre än en tredjedel så lång tid att slutföra. Jag fick hjälp av de viktigaste berättelse i cirka 8,5 timmar (och sedan använt ungefär samma tid att utforska och komplettera frivilligt shootouts och tävlingar).

För $ 19.99, som är ett stort värde. Trots sin tillfällig snubblar, "The Lost och förbannad" sätter en ny standard för vad en nedladdningsbar konsollen add-on kan åstadkomma. Att vara dålig fortfarande känns ganska bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0